Informații esențiale privind pedeapsa cu moarte în Europa și în lume

Ca avocat european specializat în drepturile omului și ale copilului consider pedeapsa cu moartea ca făcând parte din tenebrele umanismului. Dacă în anumite țări arabe și China pedeapsa cu moartea apare ca parte a sistemelor religioase și politice notorii în încălcarea drepturilor omului, tot mai multe voci se ridică împotriva încălcării dreptului la viață în SUA. Noi, europenii suntem primii în combaterea pedepsei cu moartea având în vedere inconsistența sa cu drepturile omului.

Violarea dreptului la viață blochează UNIVERSALIZAREA DREPTURILOR OMULUI având în vedere, mai mult ca oricând, progresul științific și moral al secolului XXI. Deși perioada spectacolului eșafodului din piața publică a fost depășit demult, iată că nici morala creștină, nici inutilitatea acestui act, nici organizațiile ce luptă pentru primul drept al omului nu reușesc să elimine această încălcare a dreptului înăscut al omului la viață.

Mai jos statisticele și un rezumat având ca sursă https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/world/20190212STO25910/informatii-esentiale-privind-pedeapsa-cu-moarte-in-europa-si-in-lume :

Pedeapsa capitală: date și cifre

Până în 2017, 142 de țări au abolit pedeapsa cu moartea prin lege sau în practică, rămânând astfel 56 de țări care încă aplică pedeapsa capitală. Au fost înregistrate cel puțin 993 de execuții în 23 de țări (cu excepția Chinei, unde se presupune că ar fi avut loc mii de execuții) și 20.000 de persoane condamnate la moarte.

Pedeapsa cu moartea în lume.
Pedeapsa cu moartea în lume 
Abolirea pedepsei cu moartea în UE.
Abolirea pedepsei cu moartea în UE 

„Pedeapsa cu moartea este crima comisă cu cel mai mare grad de premeditare”

Albert Camus

Conform Amnesty International, aproximativ 84% din totalul execuțiilor înregistrate în 2017 au avut loc în patru țări: Iran, Arabia Saudită, Irak și Pakistan. În cazul Chinei numerele exacte nu sunt cunoscute întrucât acestea sunt secrete de stat.

În Asia, lumea arabă și în SUA există o puternică opoziție față de abolirea pedepsei cu moartea. Cu toate acestea, patru cincimi din cele 55 de țări africane au abolit pedeapsa capitală și au aplicat moratorii.

Cum combate UE pedeapsa cu moartea

Ca parte a angajamentului său de apărător al drepturilor omului, Uniunea Europeană este cel mai mare donator în lupta împotriva pedepsei cu moartea în lume. Toate țările UE au abolit pedeapsa cu moartea în conformitate cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Belarus este singura țară de pe continentul european care aplică în continuare pedeapsa cu moartea, în timp ce în Rusia există un moratoriu.”

av. Mirela David Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat Mirela Andrei (David)

Cabinet de avocat – Mirela David Andrei
Adevărata valoare umană este valoarea pe care o dăm vieţii altora.

Domenii

Contact

Copyright © 2022. Cabinet de Avocat Mirela David Andrei. Toate drepturile rezervate.